Lista mea de bloguri

vineri, 12 aprilie 2013

Sub vraja focului

TAVURVUR

În timpul nopţii, erupţiile vulcanului Tavurvur din Papua-Noua Guinee le oferă locuitorilor din oraşul de provincie Rabaul aflat în apropiere un spectacol dramatic cu flăcări înalte.
Fântâni, bombe, fulgere: prin interacţiunea particolelor dintr-un nor de explozie, în aer se formează un câmp electric de tensiune ce produce fulgere vulcanice spectaculoase, dar periculoase: mai mulţi admiratori au căzut victime acestui fenomen. În timpul zilei, însă nu se văd decât norii gri de cenuşă.



PARINACOTA

Vulcanul atinge o înălţime de peste 6000 de metri peste nivelul mării şi domina deşertul Atacama. Un uriaş adormit cu o căciulă albă, care aminteşte din când în când, prin câţiva nori de fum , că fierbe în adâncuri. Versanţii săi, cu depunerile de cenuşă şi lavă, precum şi lagunelele de la poalele muntelui amintesc e vremuri mai active.Forma actuală a stratovulcanului, dar şi cea a fratelui său geamăn din apropiere au apărut în urma calapsului fatal a unui strămoş comun, care a avut loc în urmă cu aproape 10.000 de ani.


MORNING GLORY POOL

Izvoarele fierbinţi colorează frecvent solul din jur în nuanţe aprinse. În parcul Naţional Yellowstone, algele rezistente la temperaturi înalte şi alte microorganisme conferă o lumină ireală apelor adânci.





ETNA

Fotograful Oliver Grunewald şi-a instalat cortul în craterul vulcanului Etna, iar noaptea a fost surprins de un torent de lavă. Explozii asurzitoare au însoţit în vara anuli 2001 erupţia celui mai activ vulcan din Europa, care a durat aproape trei săptămâni. Apa de ploaie evaporata a format în camera magmatică o suprapresiune ce a pulberizat lavă sub formaunor nori uriaşi de cenuşă.



VULCANII NOROIOŞI

Vulcanii Noroioşi reprezintă nişte structuri sub forma unor vulcani în miniatură, formaţi de gazele naturale care ies la suprafaţă de la mai bine de 3000 de metri adâncime. Gazele împreună cu apă din pânză freatică şi solul argilos dau la suprafaţă forma unui mini-vulcan prin care curge o pastă fluidă de culoare cenuşie.

Vulcanii Noroioşi fac parte din rezervaţia naturală geologică şi botanica Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mici şi Pâclele Mari, arie protejată de interes naţional cu o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare, respectiv 15 hectare, aflată în judeţul Buzău. Punctul de atracţie al rezervaţiei este reprezentat de vulcanii noroioşi, structuri înalte de câţiva metri prin ale căror cratere erup gaze naturale şi noroi.

Vulcanii Noroiosi

Bula formata la Vulcanii Noroiosi